Slik velger du den riktige sofaen

Hvis du skal ha en ny sofa så bør du tenke deg godt om før du kjøper, så du finner den sofaen som passer best til deg.

Sofaen er et av hjemmets viktigste møbler. I sofaen slapper man av, ser TV, drikker kaffe, tar en ettermiddagslur, leser gode bøker og mye annet. Så hvis du skal kjøpe en ny sofa er det verdt å legge ned litt tid og tanker i prosessen, for du bør for all del unngå spontane kjøp! Her kan du lese mer om noen av alle de tingene du skal huske på når du velger en ny sofa.

For videre lesning kan du besøke møbelnett.no og få de beste guidene til blant annet kjøp av sofaer.

Dybde

Hva bruker du sofaen til? Brukes sofaen først og fremst til å sitte i, så må du ha en sofa med faste puter som gir god støtte i korsryggen og ryggen.

Sittedybden variere ganske mye. Derfor må du også huske på å tenke over hvor rett opp og ned du har lyst til å sitte. Hvis du foretrekker å sitte oppreist, så velg en sofa som er mindre dyp og som har en høy rygg. Hvis du derimot elsker følelsen av å slenge og synke ned i sofaen, så bør du velge en med ekstra stor dybde og myke puter. Jo dypere setet er, jo mer tilbakelent blir holdningen din.

De fleste store og myke sofaene bygges av moduler, slik at sofaen kan passe helt perfekt til deg og familien din der hjemme. For alle som gjerne vil ha litt ekstra avslappingsmuligheter så finnes det chaiselong og puffer, som fort blir populære sitteplasser blant familiens aller minste.

Materiale

Stoff eller skinn? Du bør velge en skinnsofa hvis du gjerne vil ha et luksuriøst uttrykk, og samtidig være sikker på at sofaen varer lenge.

Både stoff og skinn kan være slitesterkt, men skinn har den spesielle fordelen at det får en flott patina etter en stund. En stoffsofa er til gjengjeld myk og behagelig, i motsetning til en av skinn, som ofte kan være kald å sette seg i.

Plassering

Hvor skal sofaen stå? Hvis stua er liten, så velg en lett sofa på høye ben. Sett eventuelt en lenestol ved siden av sofaen, slik at du får en ekstra sitteplass.

Tenk også over fargene på sofaen hvis den skal stå i et lite rom. Lyse farger gir en lett stemning, mens en mørk sofa suger lyset til seg og får rommet til å virke mindre. I en stor stue har du større frihet til å velge farger og form på sofaen. Tenk over hvilke møbler du ellers har i rommet, slik at sofaen får en flott sammenheng med resten av boligen.

Hvis det skal være plass til hele familien i sofaen så kan det være smart å velge en hjørnesofa til stuens ene hjørne, og dermed lage et skikkelig hyggehjørne.