Hvordan kan du investere i aksjer for nybegynnere selv med litt penger?

Å investere i aksjer kan være en fin måte å bygge opp formuen på over tid. Men hvis du nettopp har begynt, lurer du kanskje på hvordan du kan komme i gang med å investere i aksjer, selv om du ikke har mye penger. Begynn med å investere i en anerkjent plattform hvor du vet at du vil kunne øke kapitalen din; begynn med det mest grunnleggende guidebesøket her gjensidige-aksje.

I dette blogginnlegget deler vi noen tips til hvordan du kan komme i gang med å investere i aksjer, selv om du ikke har mye penger til å begynne med. Vi deler også noen ressurser som kan hjelpe deg å lære mer om investering i aksjer. Her er noen tips om hvordan du kommer i gang med å investere i aksjer med litt penger:

Start med å åpne en meglerkonto

Hvis du vil investere i aksjer, må du åpne en meglerkonto. Dette er en konto som lar deg kjøpe og selge aksjer. Og det finnes en rekke forskjellige typer meglerkontoer du kan velge mellom.

Så hvordan velger du riktig meglerkonto for deg? Det avhenger virkelig av dine individuelle behov og mål. Men her er noen ting du bør huske på:

  • Gebyrene: Ulike meglere krever forskjellige gebyrer for tjenestene sine. Så du vil sammenligne gebyrene til forskjellige meglere for å se hvilken som er rimeligst for deg.
  • Minste innskudd: Noen meglere krever et minimumsinnskudd for å åpne en konto, mens andre ikke gjør det. Så hvis du jobber med et begrenset beløp, vil du finne en megler som ikke krever et minimumsinnskudd.
  • Kontotypen: Det finnes noen forskjellige typer meglerkontoer, for eksempel individuelle meglerkontoer, felles meglerkontoer og depotkontoer. Og hver type konto har sitt eget sett med fordeler og ulemper. Så du vil velge.

Vurder å investere i utbytteaksjer

Hvis du leter etter en måte å generere inntekt fra investeringene dine, kan det være lurt å vurdere å investere i utbytteaksjer. Utbytteaksjer er aksjer som betaler ut regelmessig utbytte, som er som en kontantbetaling fra selskapet til aksjonærene.

En ting å huske på med utbytteaksjer er at de har en tendens til å være litt mer volatile enn andre typer aksjer. Så hvis du investerer i utbytteaksjer, vil du være sikker på at du er komfortabel med risikoen involvert.

Vurder å investere i indeksfond

Indeksfond er et annet alternativ å vurdere hvis du ønsker å investere i aksjer. Indeksfond er i utgangspunktet en type verdipapirfond som sporer en spesifikk markedsindeks, for eksempel S&P 500.

Indeksfond tilbyr en rekke fordeler, inkludert høyere avkastning og lavere risiko. Og fordi indeksfond forvaltes passivt, har de også en tendens til å ha lavere avgifter enn aktivt forvaltede fond.

Bruk dollar-kostnadsgjennomsnitt

Når du investerer i aksjer, er det viktig å huske at du kjøper en del av et selskap. Og ettersom et selskaps aksjekurs går opp og ned, vil også verdien av investeringen din gå.

En måte å redusere risikoen forbundet med aksjeinvesteringer er å bruke gjennomsnittlig dollarkostnad. Dette er en teknikk hvor du investerer en fast sum penger i et verdipapir med faste intervaller. Dette bidrar til å jevne ut opp- og nedturer i aksjemarkedet og kan hjelpe deg å generere bedre avkastning over tid.

Hold deg diversifisert

En annen viktig ting å huske på når du investerer i aksjer, er å holde deg diversifisert. Diversifisering er en teknikk som bidrar til å redusere risiko ved å spre investeringene dine på ulike aktivaklasser. På denne måten, hvis en investering går ned, kan de andre fortsatt gjøre det bra.

Det finnes en rekke forskjellige måter å diversifisere investeringene dine. Men en enkel måte å gjøre det på er å investere i et verdipapirfond med måldato. Disse midlene justerer automatisk aktivallokeringen over tid for å bli mer konservative når du nærmer deg pensjonisttilværelsen.

Dette er bare noen få tips til hvordan du kan komme i gang med å investere i aksjer, selv om du ikke har mye penger. Selvfølgelig er det mye mer å lære om å investere i aksjer. Men disse tipsene skal hjelpe deg å komme i gang på høyre fot.

Hvilke faktorer bør bestemme graden av risiko en investor bør ta?

Når det kommer til investering, er det ingen enkel tilnærming som passer alle. Graden av risiko en investor bør ta avhenger av en rekke faktorer, inkludert investorens alder, investeringsmål og risikotoleranse. I dette blogginnlegget vil vi diskutere noen av faktorene som bør vurderes når man skal bestemme graden av risiko en investor bør ta. Begynn med å sette pengene dine i anerkjente selskaper hvor de kan vokse mens du venter. En nybegynnerguide lærer dette her nå.

En av de viktigste faktorene å vurdere når man skal bestemme graden av risiko en investor bør ta, er investorens alder. Yngre investorer har for eksempel råd til å ta mer risiko enn eldre investorer fordi de har mer tid til å komme seg etter eventuelle tap. Når det er sagt, bør yngre investorer fortsatt være oppmerksomme på deres generelle risikotoleranse og investeringsmål.

Viktig faktor å vurdere er investorens investeringsmål.

Hvis en investors mål er å bare øke formuen sin over tid, kan de være villige til å ta mer risiko. Men hvis en investors mål er å bevare sin formue eller generere inntekter, kan det være lurt å ta på seg mindre risiko.

Investorens risikotoleranse er også en nøkkelfaktor å vurdere.

Noen investorer er mer risikovillige enn andre og er ikke komfortable med tanken på å tape penger. Andre er mer komfortable med å ta risiko og er villige til å akseptere muligheten for noen tap.

Avslutningsvis finnes det ikke noe enkelt svar på spørsmålet om hvor stor risiko en investor bør ta på seg. Graden av risiko en investor bør ta avhenger av en rekke faktorer, inkludert investorens alder, investeringsmål og risikotoleranse. Hva tror du? Hvordan bestemmer du graden av risiko du er villig til å ta når du investerer? Del dine tanker i kommentarene nedenfor.

En historisk guide til gull-sølv-forholdet

Når det gjelder å investere i edle metaller, er gull-sølv-forholdet en viktig beregning å huske på. I dette blogginnlegget skal vi ta en titt på historien til gull-sølv-forholdet, og hva det kan bety for investorer i dag. Begynn å kjøpe norske aksjer nå for å øke pengene dine mens du venter. For mer informasjon, gå til https://norwegian-aksje.no/ .

Gull-sølv-forholdet er ganske enkelt mengden sølv som trengs for å kjøpe en unse gull. For eksempel, hvis gull-sølv-forholdet er 80:1, betyr det at det vil ta 80 unser sølv for å kjøpe en unse gull. Historisk sett har gull-sølv-forholdet vært over alt, med pigger og fall avhengig av en rekke faktorer.

Globale kriser som kriger eller økonomiske depresjoner

Gull-sølv-forholdet har en tendens til å øke, ettersom investorer strømmer til gull som en trygg havn. På den annen side, i perioder med relativ stabilitet og velstand, har gull-sølv-forholdet en tendens til å synke, da sølv blir sett på som et rimeligere alternativ til gull.

Ser vi på gull-sølv-forholdet i dag, ser vi at det ligger på rundt 87:1. Dette er ganske høyt, og det indikerer at sølv for tiden er undervurdert sammenlignet med gull. For investorer som ønsker å legge til edle metaller til sin portefølje, kan sølv være det bedre alternativet akkurat nå.

Husk når du investerer i edle metaller

Selvfølgelig er gull-sølv-forholdet bare én beregning du må huske på når du investerer i edle metaller. Andre faktorer som tilbud og etterspørsel, geopolitisk stabilitet og inflasjonspress kan også ha stor innvirkning på prisene. Imidlertid er gull-sølv Andre viktige faktorer å vurdere når du investerer i edle metaller inkluderer tilbud og etterspørsel, geopolitisk stabilitet og inflasjonspress.

Ser vi på gull-sølv-forholdet i dag, ser vi at det ligger på rundt 87:1. Dette er ganske høyt, og det indikerer at sølv for tiden er undervurdert sammenlignet med gull. For investorer som ønsker å legge til edle metaller til sin portefølje, kan sølv være det bedre alternativet akkurat nå.

Selvfølgelig er gull-sølv-forholdet bare én beregning du må huske på når du investerer i edle metaller. Andre faktorer som tilbud og etterspørsel, geopolitisk stabilitet og inflasjonspress kan også ha stor innvirkning på prisene. Gull-sølv-forholdet er imidlertid et godt utgangspunkt for alle som ønsker å investere i edle metaller. Avslutningsvis er gull-sølv-forholdet en viktig beregning å huske på når du investerer i edle metaller. Ved å forstå historien til gull-sølv-forholdet, kan investorer få en bedre ide om hvor markedet er på vei, og ta mer informerte investeringsbeslutninger.

Hvordan reduserer teknologien søvnkvaliteten?

En fersk studie fra University of California, San Francisco fant at bruk av teknologi er forbundet med dårligere søvnkvalitet. Studiens forfattere sier at bruk av elektroniske enheter, som bærbare datamaskiner, smarttelefoner og nettbrett, før leggetid kan redusere søvnkvaliteten og øke søvnforstyrrelsene. Oppdag her om teknologien og søvn.

 

Selv om bruk av teknologi sikkert kan ha noen negative effekter på søvnen vår, er det viktig å huske at det er mange andre faktorer som kan påvirke søvnkvaliteten vår. For eksempel kan søvnmønsteret vårt påvirkes av arbeidsplanene våre, sosiale liv og vår generelle helse. I tillegg er det en rekke miljøfaktorer som kan påvirke søvnen vår, som støynivåer, lyseksponering og temperatur.

 

Så selv om bruk av teknologi sikkert kan ha noen negative effekter på søvnen vår, er det viktig å huske at det er mange andre faktorer som kan påvirke søvnkvaliteten vår.

 

fem tips for å hjelpe deg med å få en bedre natts søvn:

 

  1. Etabler en vanlig søvnplan.
  2. Unngå koffein og alkohol før sengetid.
  3. Skap et behagelig søvnmiljø.
  4. Slapp av før sengetid med avspenningsteknikker.
  5. Begrens eksponeringen for blått lys før sengetid.

 

Hvis du har problemer med å sove, er det viktig å konsultere en lege for å utelukke eventuelle underliggende medisinske tilstander. Når du har utelukket eventuelle medisinske tilstander, kan du begynne å fokusere på å gjøre livsstilsendringer som vil forbedre søvnkvaliteten din.

 

Bruk av teknologi har redusert søvnkvaliteten for mange mennesker.

 

Det blå lyset som sendes ut fra skjermer undertrykker produksjonen av melatonin, hormonet som regulerer søvnen. Dette kan føre til at folk føler seg mer våken om natten og har problemer med å sovne. Videre kan bruk av skjermer før sengetid forstyrre kroppens naturlige døgnrytme, noe som gjør det vanskeligere å få en god natts søvn.

 

Det er noen måter å dempe effekten av teknologi på søvnkvaliteten. Den ene er å unngå å bruke skjermer i minst en time før sengetid. Dette gir kroppen tid til å tilpasse seg og forberede seg på søvn. En annen er å bruke blålysfiltrerende briller som blokkerer det blå lyset fra skjermene og hjelper kroppen å produsere melatonin. Til slutt er det viktig å skape et sunt søvnmiljø ved å holde telefoner og bærbare datamaskiner utenfor soverommet og sørge for at rommet er mørkt og stille. Ved å ta disse tiltakene kan folk få en bedre natts søvn og forbedre sin generelle helse.

 

I tillegg til å påvirke søvnkvaliteten, kan teknologi også ha andre negative effekter på helsen. Den konstante eksponeringen for blått lys kan føre til digital øyebelastning, noe som kan forårsake symptomer som hodepine, tørre øyne og tretthet. I tillegg kan det å bruke for mye tid på skjermer føre til nakke- og ryggsmerter, samt smerter i håndleddet. Det er viktig å ta pauser fra skjermer gjennom dagen og å bevege seg rundt for å redusere risikoen for disse helseproblemene.

 

Hvordan Spotify lagret forhåndslagringen

Forhåndslagring har vært en fast bestanddel av musikkmarkedsføring i årevis, men de har blitt enda viktigere i den digitale tidsalderen. Spotify har spilt en stor rolle i å gjøre forhåndslagring til en sentral del av å promotere ny musikk, og markedsførere har funnet innovative måter å bruke forhåndslagringskampanjer for å nå ut til flere mennesker og få dem begeistret for nye utgivelser.

Spotify.com forhåndslagringsfunksjon

 lar brukere lagre spor og album i Spotify-biblioteket før de slippes, slik at de kan lytte så snart de kommer ut. Dette er en fin måte for artister og plateselskaper å bygge forventninger til ny musikk og sikre at fansen ikke går glipp av en utgivelse.

Forhåndslagringskampanjer involverer vanligvis en artist eller plateselskap som promoterer en ny utgivelse på sosiale medier og andre kanaler, med en lenke til siden for forhåndslagre. Fans kan deretter klikke på koblingen og lagre albumet eller sporet i Spotify-biblioteket.

Markedsførere har brukt forhåndslagre kampanjer med stor effekt, ofte kombinert dem med andre markedsføringstiltak som sosiale medier-konkurranser og giveaways. Ved å tilby fansen noe ekstra, som en sjanse til å vinne premier, kan markedsførere øke rekkevidden og engasjementet til kampanjene deres før de lagres. Mens du lytter til lagret musikk og er interessert i et bitcoin-marked, kan du besøke her beste-bitcoin-casino.io

Spotifys forhåndslagringsfunksjon har gjort det enklere enn noen gang for fans å holde seg oppdatert med ny musikk, og markedsførere finner kreative måter å dra nytte av dette kraftige verktøyet på. Med litt oppfinnsomhet kan forhåndslagrede kampanjer være en effektiv måte å bygge buzz og spenning for nye utgivelser på.

 

De beste gavetipsene for musikkelskeren

Å gi gaver er ikke bare, bare, og mange sliter når de skal gi noe fint til de du er glad i. Innimellom kommer man også i sitasjoner der man ikke kjenner personen man skal gi gave til like godt, og man har rett og slett ikke peiling på hva det er man skal pakke inn og avlevere. Hvis du derimot vet at personen er glad i musikk, så finnes det en rekke gaver du kan gi!

En opplevelse

Mange synes at den aller beste gaven er en opplevelse, og det kan vi være enige i. Mange av oss har alt for mange ting, og i stede for å fylle opp med noe nytt man ikke kommer til å bruke, kan en morsom opplevelse være nøkkelen. Som musikkelsker finnens det enormt mange opplevelser som nok vil falle i smak, blant annet å dra på konsert, eller å spille bowling og synge karaoke! Dette vil nok ende med en kveld dere sent vil glemme, og dere har muligheten til å gjøre noe hyggelig sammen, det er alltid koselig. Klikk her for å lese mer om geniale gaver.

Et nytt instrument

Hvis man er musikkelsker så er man nok også god til å spille et instrument, eller så ønsker man kanskje å bli det? Som gave til en musikkelsker så kan du jo gi et nytt instrument, eller en bedre versjon av det personen allerede eier. Det finnes utrolig mange forskjellige, morsomme instrumenter å teste ut. Du har jo klassikere som keyboard og gitar, men kanskje du vil gi noe litt utenom det vanlige? Hva med en flyte, et trommesett eller et munnspill? Da bør du kanskje gi med et par timer hos en musikklærer også!

En platespiller

Nå til dags kan man jo lytte til all musikken man ønsker via telefonen, fra apper som Spotify og Apple Music. Dette er selvsagt utrolig praktisk, men det gir ikke helt den samme følelsen som musikk gjorde før i tiden. For å skru tilbake tiden litt, og for å virkelig kunne nyte musikken i sin reneste form, så kan man kjøpe en platespiller i gave! Denne vil både se kul ut, og spille nydelige toner fra favorittartistene til personen som får gaven. Nå kan vedkommende også starte en platesamling, og spille av de sangene personen liker best, når som helst hjemme. Dette er definitivt noe mange vil sette stor pris på.

Ting du kan gjøre for bedre merkevaresynlighet

Det første trinnet i å bygge en merkevareidentitet er å identifisere én eller flere egenskaper som skiller den fra konkurransen. Derfor er det viktig å studere konkurrentene dine, for så å fremstille merkevaren din ut fra dens unike egenskaper.

Være på linje med merkevaren

Når du har kommet fram til én eller flere egenskaper som identifiserer akkurat din merkevare er det viktig å formidle dette likt gjennom alle kanaler. Dette inkluderer blant annet nettstedet ditt, e-post, samt ulike sosiale medier. På denne måten er det enkelt for potensielle kunder eller tilhengere å se hvilke unike egenskaper din merkevare tilbyr.

Digital synlighet

I dagens digitale verden med en rekke ulike kanaler, kan det være lurt å begrense deg til noen få i starten slik at det blir enklere å opprettholde og oppdatere jevnlig. Dine vanlige innlegg er fint, men du du kan synes enda bedre gjennom betalte reklamer på populære plattformer som Facebook og Instagram.

Fysisk synlighet

I tillegg til digital synlighet, er det viktig å synliggjøre merkevarenavnet ditt fysisk, for eksempel ved hjelp av profileringsartikler.

Å gi ut enkle profileringsartikler folk bruker i hverdagen er en god måte å skape merkevaresynlighet på. Dette kan eksempelvis være T-skjorter, kopper eller penner med merkevarelogoen din på. Små, gratis gaver vil skape positive assosiasjoner til din merkevare hos mulige kunder.

Bruk av profileringsartikler i hverdagen

En kopp kan brukes på arbeidsplassen, hvor logoen trekker blikket og nysgjerrigheten til medarbeidere, men spesielt penner er også gode alternativ. Penner er noe de fleste bruker ofte, og gjerne blant folk i ulike situasjoner. Disse tar liten plass, samtidig som de er enkle for forbipasserende å ta imot eller å dele ut på arrangementer, messer og konserter.

Profileringsartikler kan også enkelt gis bort som donasjoner til for eksempel veldedige aksjoner eller små gevinster for konkurranser. Et selskap som tilbyr profileringsartikler som penner av god kvalitet er Axon profil.

Nordmenn foretrekker casino på nett

Allerede i 2007 ble nettcasinoer et populært valg for nordmenn, men dette kom primært som en reaksjon på det nye regelverket. Myndighetene fjernet nemlig alle fysiske spilleautomater i Norge, noe som førte til at mange spillere valgte å trekke over på nett. Selv om dette fortsatt er en viktig del av hvorfor nordmenn foretrekker nettcasinoer, har både kvalitet og innhold økt betraktelig etterhvert som bransjen har utviklet seg.

Bransjen har blant annet blitt konsolidert betraktelig, og det er noen større internasjonale selskaper som sikrer en pålitelig tjeneste. Skal du spill casino er det derfor sannsynlig at man spiller hos en merkevare tilhørende en av disse. Imidlertid har dette også gjort at det kan være vanskelig å finne frem til de beste tilbudene for norske spillere.

Det norske spillmarkedet

Norsk Tipping har hatt monopol på pengespill i Norge helt siden 1948, men det er først de seneste årene dette har blitt utsatt for konkurranse. Det norske spillmarkedet ble nemlig åpnet opp for internasjonale aktører når Norge ble medlem av EØS samarbeidet, noe som har tiltrukket seg flere internasjonale selskaper.

Spesielt etter 2007 har flere internasjonale spillselskaper begynt å tilby sine tjenester i Norge. Dette skyldes at de svært populære spilleautomatene forsvant fra norske kjøpesenter, og mange ville ha en andel av det raskt voksende pengespillmarkedet i Norge.

Tall fra ulike bransjeorganisasjoner viser at mer enn 2,5 millioner nordmenn spiller på pengespill hvert år, noe som har resultert i en bransje som omsetter for mer enn 50 milliarder årlig. Da er det ingen stor overraskelse at Norsk Tipping får økt konkurranse fra utlandet, og mange ønsker å tilby sine spill i Norge.

Spill som en del av kulturen

Nå er riktignok iGaming og pengespill på nett et relativt nytt konsept, men det har raskt blitt en del av kulturen vår. Både Norsk Tipping og andre aktører har nemlig hatt en aktiv rolle innen idretten, noe som igjen har utviklet seg til å bli en kulturell forbindelse mellom pengespill og idrett.

Dette har blitt enda mer synlig når nye generasjoner har vokst frem med god kjennskap til spillselskapene som en likeverdig utfordrer til den statlige monopolisten. Ikke minst har økt popularitet innen idretter som E-sport gjort at selskapene får et bredere fotfeste. Vi kan derfor anta at denne trenden vil fortsette å vokse, og til stadighet få økt tyngde når stadig nye land velger å tilby regulerte forhold i sitt spillmarkedet.

Oppsummering

Nordmenn har et langt forhold til pengespill og de første spillene ble introdusert i Norge allerede på slutten av 1940-tallet. Imidlertid har det blitt gjennomført flere endringer fra myndighetene som har påvirket hvordan norske spillere får tilgang til pengespill. Dette har blitt styrket av digitaliseringen de siste årene, noe som igjen har gjort at nettcasinoer har blitt den foretrukne plattformen for mange. Spesielt etter 2007 har vi sett en eksplosiv vekst av nordmenn som spiller på nettcasino, da disse ofte kan tilby bedre og større utvalg av spill enn det den norske monopolisten kan tilby sine kunder.

Derfor er det viktig å følge med på nyhetene

Nyheter er en helt essensiell del av hverdagen til de aller fleste, og dette er det mange gode grunner til. Det å leve i en så global verden som vi gjør i dag, innebærer nemlig at vi er nødt til å ha kunnskap om, og innsikt i, hva som skjer rundt omkring i verden – for å være best mulig informert om hvilken rolle vi spiller i fellesskapet.  

Det å følge med på dagens nyheter er en viktig del av det å være en aktiv borger. Det er gjennom informasjonen vi får der at vi kan få kunnskapen vi trenger for å vite hva vi skal engasjere oss i, hvordan det går med utviklingen i samfunnet og hva som skjer politisk. 

Det er også mange som ikke orker det fokuset som er i media, men det er likevel viktig at man engasjerer seg og er klar over hva som skjer i landet vårt. Mediene spiller en viktig rolle i å informere oss om viktige ting som skjer i samfunnet, og uten dem hadde vi ikke kunnet påvirke landet vårt politisk på den måten vi kan, fordi vi rett og slett ikke hadde visst om alle de viktige sakene vi heldigvis gjør i dag. 

Et privilegium å ikke engasjere seg 

Det er mange som kanskje tenker at det ikke er så viktig at de følger med på nyhetene. Og dette kan være riktig for de enkeltpersonene det dreier seg om. Men hvis man har det sånn, er det viktig at man også vet at det er privilegium å ikke engasjere seg, fordi det betyr at man har det så bra at det ikke er viktig å ha en direkte påvirkning på, eller innsikt i, det som skjer i verden. Det er ikke nødvendigvis noe galt i dette, men det er viktig at det er et bevist og opplyst standpunkt. 

Bli bedre kjent med deg selv

Det å bruke litt tid på å bli bedre kjent med seg selv kan være en super aktivitet for å styrke egen mental helse og det er også en super øvelse for styrke seg selv i hverdagen. Det er mye som stjeler fokuset vårt i hverdagen og kanskje har du ikke hatt så mye tid til å tenke over deg selv i det siste. Kanskje tenker du mye over deg selv, men det er likevel ikke sikkert at du kjenner deg selv så godt som du kanskje burde. 

Øvelser for å bli kjent med seg selv  

Bli kjent med egen selvfølelse: For å bli kjent med egen selvfølelse kan du spørre deg selv hva du liker best og minst med deg selv. Hvorfor er det du liker best hos deg selv så bra? Kan du endre det du ikke liker ved deg selv, eller må du rett og slett lære deg å godta det? Bruk litt tid på finne frem de beste sidene ved deg selv og lær deg å fremme dem.  

Beskriv deg selv: I jobbintervju blir vi ofte spurt om å beskrive oss selv. Prøv å finne frem fire adjektiv som er helt unik og som beskriver deg på en god måte. Prøv å finne frem adjektiv som er mer beskrivende enn bare «hyggelig» eller «tøff». Tenk på hvordan du ville beskrevet deg selv og eventuelt hvordan andre ville beskrevet deg. 

Bli kjent med egen kropp: Det å kjenne sin egen kropp er utrolig viktig for egen selvfølelse og selvsikkerhet. Bruk litt tid på å observere deg selv i speilet, studer alle kriker og kroker. Prøv å gi komplementer til deg selv under denne øvelsen slik at du vil tenke postivt om deg selv neste gang du ser deg i speilet. Les mer her om leketøy slik at du kan bli ekstra godt kjent med deg selv.